Pizza Tarihine Yolculuk

Pizzanın çok uzun bir tarihi olduğu ve özellikle pizza hamuruna ve şekline benzer soslu ekmeklerin eski Mısırlılar, Romalılar ve Yunanlılar tarafından tüketildiği bilinmektedir. Fakat, pizzanın günümüzdeki modern halinin ortaya çıktığı yer güneybatı İtalya’nın Napoli kentinin de içinde bulunduğu Campania bölgesidir.

Pizza yoksul insanların yemeğiydi

1800’lü yıllarda Napoli, birçok yoksul insanın yaşadığı bir kent konumundaydı. Bu yoksul insanlar domates, mozarella peyniri ve fesleğenden oluşan malzemeler ile yapılan hamur işini sıklıkla tüketmekteydi. Bu bölgede yaşayan yoksul insanların pizza adını verdikleri bu hamur işini sıklıkla tüketmeleri, dönemin de şartları göz önüne alındığında pizzanın hızla tüketilebilecek ucuz bir yiyecek olmasından kaynaklanmaktaydı.

Pizzanın meşhur olmasına giden yolculuk

Yoksulların yemeği iken pizzanın bu denli meşhur olması dönemin İtalya kraliçesi Margherita sayesinde olmuştur. İtalya’nın 1861’de birliğini tamamlayıp, müstakil bir devlet olması ile birlikte Kral 1.Umberto ve Kraliçe Margherita 1889 yılında Napoli’ye bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Bu ziyaret esnasında sürekli Fransız mutfağına ait yemekler yiyen çift, o dönem Napoli’li yerli ve yoksul insanların uğrak yeri olan Pietro adlı pizzacıdan pizza sipariş ederek farklı bir lezzet tatmak istemişlerdir. Pietro pizzacısının sahibi Esposito, domates, mozarella peyniri ve fesleğen içeren pizzalar hazırlayarak Kral ve Kraliçe’nin sarayına götürmüştür. Kraliçe Margherita’nın, Esposito’ya pizzanın adını sormasına binaen Esposito, heyecanlı bir şekilde Kraliçenin adını söylemiştir. Daha sonra, Esposito’nun pizzalarını oldukça beğenen Kraliçe, kaleme aldığı bir teşekkür mektubunda bu pizzalardan Pizza Margherita olarak bahsetmiştir. Bu mektubun ardından, Esposito’nun pizzası başta Napoli olmak üzere İtalya’da zengin ve şehirli insanlar arasında da ünlenmeye başlamıştır ve herkes akın akın bu yiyeceği tüketmiştir.

Pizzanın dünyaya yayılması

Pizza’nın dünya çapında bir yiyecek olması ise, İtalya’dan Amerika’ya göçler vasıtasıyla gerçekleşmiştir. Amerika’ya göç eden İtalyanlar burada açtıkları Pizza restoranları ile, bu lezzetin dünya çapında tanınmasını sağlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir